Laminaat leggen in tien stappen

U hebt net een laminaat gekocht bij FloorHouse en u wilt uw vloer zelf leggen? Goed idee, zo spaart u heel wat kosten uit, als u weet hoe het moet natuurlijk. Wij schreven voor u dit gedetailleerd stappenplan. Zo legt u uw laminaatvloer in no-time!

Gereedschappen

Om uw vloer goed te kunnen plaatsen hebt u het juiste gereedschap nodig. Onderstaande tools vindt u in elke doe-het-zelf zaak óf in één van onze winkels:

 • Toffelzaag of handzaag
 • Figuurzaag
 • Laminaat snijtoestel (kan u huren)
 • verstekzaag
 • Klokboor (voor radiatorbuizen)
 • Spietjes voor uitzetvoegen
 • Plaatsingsblok
 • Rubberen hamer

Voorbereiding

Stap 1: maak de ruimte waarin u het laminaat gaat leggen zuiver. Zorg ervoor dat de ondergrond volledig vrij is van stof en vuil.

Stap 2: rol uw dampscherm uit. Laat het aan de muurzijde vijf centimeter uitsteken naar boven en leg de stroken op elkaar met een overlap van 20cm. Tape de stroken aan elkaar met aluminium tape. Het plaatsen van een dampscherm is zeer belangrijk voor het behouden van de garantie op uw laminaat.

dampscherp plaatsen

Stap 3: leg de aangekochte pakken laminaat in de ruimte waarin u ze gaat plaatsen. Bij voorkeur opeengestapeld, of naast elkaar met een beetje ruimte voor luchtcirculatie.
Het is belangrijk het laminaat in gesloten verpakking minstens 48uur te laten acclimatiseren.

acclimatiseren van laminaat

Stap 4: kort de deurlijsten in. Neem een stuk ondervloer en een stuk laminaat. Leg ze op elkaar tegen de deurlijst, en maak gebruik van uw toffelzaag of handzaag om de deurlijst in te korten.inkorten deurlijsten met handzaag

Plaatsing

Stap 5: rol de ondervloer uit. Omdat laminaat ‘zwevend’ geplaatst wordt, is het belangrijk de ondervloer uit te rollen met de gladde kant naar boven. Zo kan de vloer steeds vrij bewegen. De stukken ondervloer legt u gewoon tegen elkaar, vast-tapen hoeft niet (tenzij het dampscherm is geïntegreerd).
Naast de standaardondervloer zijn er verschillende types ondervloeren, elk met hun specifieke eigenschappen. De nadruk ligt dan op:

 • Geluidsisolatie (reflectiegeluid, ‘tok’-geluid)
 • Doorgangsgeluid
 • Thermische isolatie (perfect voor kelder of garage)
 • Vochtige ruimtes
 • Egaliserend effect (perfect voor oneffen ondergrond zoals een tegelvloer)

Ter info: de standaard ondervloer (2mm dik op rol van 15m2) krijgt u gratis bij de aankoop van uw laminaat bij FloorHouse.

ondervloer alu-line basic

Stap 6: snijd enkele pakken open en meng ze door elkaar. De eerste rij moet recht liggen en u moet een uitzetvoeg respecteren van minstens 8mm. De uitzetvoeg bekomt u met uitzetspietjes, deze steekt u tussen het laminaat en de muur.

Ter info: elk laminaat heeft een uitzettingscoëfficiënt per strekkende meter. Dit is de maximale uitzettingsgraad van het laminaat die kan optreden als het laminaat bijvoorbeeld in aanraking komt met water. Per strekkende meter is de uitzettingsgraad gemiddeld 2mm. Voor een ruimte van 6 meter lang hanteer je dus een uitzetvoeg van 12mm.

installatieset Qstool 600

Stap 7: besteed extra aandacht aan het plaatsen van de eerste twee rijen. De eerste twee rijen legt u tegelijkertijd. Begin met een volle plank en leg gelijktijdig een halve plank op de tweede rij. Op deze manier zullen de planken steeds volledig over de voeg liggen en heeft u een mooi scharnier.

Stap 8: als de twee eerste rijen gelegd zijn, plaatst u het laminaat rij per rij. U werkt steeds verder met het overschotje van de vorige rij (tenzij kleiner dan 15cm). Het laminaat snijdt u langs de kopse zijde met een laminaatsnijder of wipzaag. De langse zijde snijdt u steeds van voor naar achter met een figuurzaag of tafelzaag.Stap 9: de afwerking. De uitzetvoegen bedekt u met plinten. Voor stenen dorpels of trappen, gebruikt u profielen (eind-, aanpassings- of overgangsprofiel). Deze worden op de ondergrond geplakt.

Stap 10: goed stofzuigen en met een goed uitgewrongen doek reinigen.


Ons vakbekwaam persoon helpt u graag verder. In onze winkels kan u steeds terecht voor deskundig advies.