Welkom bij FloorHouse! U heeft vragen? Contacteer ons.
Laden
Bezig met toevoegen...

Is parket geschikt voor vloerverwarming?

Jazeker! Je kunt parket op vloerverwarming plaatsen. Zo rijm je de pluspunten van een houten vloer met een aangename warmte. Maar begin er wel goed geïnformeerd aan, want de ene houtsoort is beter geschikt dan de andere. Vooral meerlaags parket komt in aanmerking, terwijl massief parket en vloerverwarming soms geen geslaagde match zijn. FloorHouse maakt je wegwijs in parket op vloerverwarming.

Parket en vloerverwarming: aandachtspunten

Meerlaags parket werkt minder dan massief hout. De planken zijn dus niet zo gevoelig voor verschillen in temperatuur en luchtvochtigheid. Daardoor is er minder kans op krimpen, kromtrekken of scheuren. Let ook op de warmteweerstand van je parket: de mate waarin het hout de warmte doorlaat. Een dunnere vloer geleidt de warmte beter dan een dikkere. Wil je toch massief parket en vloerverwarming leggen? Kies dan een zo stabiel mogelijke houtsoort die zo min mogelijk krimpt. Bijvoorbeeld eik, afzelia, wengé, padoek of merbau. Houtsoorten die je maar beter achterwege laat bij vloerverwarming: essen, beuken, kersen en noten.

Hoe plaats je parket op vloerverwarming?

Doe je voordeel met de tips van FloorHouse om parket en vloerverwarming veilig samen te plaatsen:
1. Controleer of de vloerverwarmingselementen gebruikt kunnen worden in combinatie met houten vloerbedekkingen. Twijfel? Onze experts weten raad.
2. Zorg ervoor dat de cementgebonden of anhydriet-chape die over de verwarmingsbuizen komt minimaal 30 millimeter dik is.
3. Laat de chape lang genoeg drogen: ongeveer een week per centimeter diepte. Vanaf 4 centimeter diepte wacht je het best twee weken. De uiteindelijke luchtvochtigheid mag maximaal 2,5% zijn bij cementgebonden dekvloeren, 2% bij cementgebonden dekvloeren met vloerverwarming en 0,6% bij anhydriet-gebonden ondervloeren.
4. Chape uitgedroogd? Start de vloerverwarming op als volgt:
  • Zorg ervoor dat de ruimte goed geventileerd is.
  • Verwarm het water van de vloerverwarming tot 20°C. Voer de temperatuur elke 24 uur op met 5 graden, tot de watertemperatuur 45°C bereikt (dit komt overeen met een oppervlaktetemperatuur van 27°C).
  • Houd 45°C aan voor hetzelfde aantal dagen dat de ondervloer dik is (4 centimeter dikke chape = 4 dagen verwarming).
  • Laat daarna de watertemperatuur zakken met 5°C per 24 uur tot je een watertemperatuur van 20°C bereikt.
  • Herhaal dit proces één keer.
5. Zet de vloerverwarming uit 48 uur vóór je de houten vloer installeert. Tijdens de plaatsing mag de kamertemperatuur niet zakken onder de 18°C.
6. Laat het parket minstens 5 dagen in de gesloten verpakking acclimatiseren in de ruimte waar de vloer komt te liggen. De temperatuur moet tussen de 10°C en de 20°C bedragen; de relatieve luchtvochtigheid tussen de 45 en de 60%.
7. Beperk de luchtlagen en de totale dikte van de vloerbedekking boven de verwarmingselementen om de warmteweerstand zo laag mogelijk te houden. Dit doe je door de vloer met een geschikte watervrije lijm te plaatsen. Is de warmteweerstand van de onderlaag beperkt? Dan kun je de vloer ook zwevend leggen in combinatie met een geperforeerde onderlaag.
8. Drie dagen nadat de vloer is geplaatst, zet je de verwarming opnieuw aan. Dat doe je volgens het schema in punt 3.
9. Verwarm het water nooit tot boven de 45°C. De oppervlaktetemperatuur van de vloer mag maximaal 27°C zijn.
10. Hou de relatieve luchtvochtigheid tussen de 45% en de 60% om overmatig krimpen en uitzetten te voorkomen.
11. Beperk temperatuurschommelingen tot een minimum: hou rekening met de dag- en nachtinstellingen van de thermostaat.
12. Leg liever geen tapijt op verwarmde houten vloeren en plaats evenmin kasten die gesloten zijn tot aan de grond. Ze verhinderen de warmteafgifte waardoor er warmteophopingen ontstaan. Die kunnen op hun beurt je parket beschadigen.

Ziezo, je weet nu waarmee je rekening moet houden om parket op vloerverwarming te leggen. Liever het zekere voor het onzekere nemen? Vertrouw op de plaatsingsdienst van FloorHouse. Wij weten welk parket voor vloerverwarming geschikt is en plaatsen je vloer volgens de regels van de kunst.

Download je gratis exemplaar van de parketgids.

Vraag vandaag nog uw gratis exemplaar aan: De FloorHouse Parketgids. Met tips en trucs over parket en het zelf plaatsen ervan.

Andere artikels over Parket

FLOORHOUSE TOPDEALS

Laden
Laden
Veilig online betalen met o.a.
Levering / pakketverzending naar BE en NL