Welkom bij FloorHouse! U heeft vragen? Klik hier.
Laden
Bezig met toevoegen...

Vloerverwarming: Een Algemene Gids

Vloerverwarming is een efficiënte en comfortabele manier om uw huis te verwarmen. Het is een vorm van centrale verwarming die warmte verspreidt via uw vloer, waardoor een gelijkmatige en aangename warmte in uw hele huis ontstaat.

Hoe Werkt Vloerverwarming?

Vloerverwarming werkt door warm water of elektriciteit door buizen of kabels onder uw vloer te laten lopen. Dit verwarmt de vloer, die op zijn beurt de warmte aan de kamer afgeeft. Het systeem kan worden geïnstalleerd onder bijna elk type vloer, inclusief tegels, hout, steen en tapijt.

Soorten Vloerverwarming

Er zijn verschillende soorten vloerverwarmingssystemen beschikbaar, elk met hun eigen kenmerken en voordelen:

 • Natte systemen: Deze geavanceerde vloerverwarmingssystemen inteImage titlegreren naadloos met de natte chapelaag, waarin de buizen direct worden geplaatst. Gezien de natuurlijke krimp en uitzetting van verwarmingsbuizen, vooral bij natte vloerverwarming, is het versterken van de chapelaag essentieel. Wij raden aan dit te doen met een traditioneel wapeningsnet of met staalvezelwapening, waarbij kleine vezels aan de chape worden toegevoegd. Het gebruik van staalvezelwapening versnelt het droogproces van de chapelaag, waardoor je de vloerverwarming sneller operationeel kunt maken. Deze innovatieve aanpak verbetert niet alleen de structurele integriteit van de chapelaag, maar zorgt ook voor een efficiëntere inbedrijfstelling van het vloerverwarmingssysteem. Dit is de meest voorkomende keuze voor nieuwbouwwoningen. De verwarmingsbuis wordt centraal in de cementdekvloer gelegd.

 • Image title Tacker: Het tacker vloerverwarmingssysteem is een type vloerverwarming waarbij de buizen worden bevestigd door middel van tackernagels. Dit systeem wordt vaak gebruikt om grote oppervlakken te voorzien van vloerverwarming. Bij dit systeem worden de buizen verankerd op de vloerisolatie, die bestaat uit PS/PUR/PIR-isolatieplaten of gespoten PUR, met behulp van kunststofbevestigingsclips. Het aanbrengen van de clips gebeurt met een speciaal tackerapparaat. De lengte van de tacker is in relatie met de dikte van de onderliggende isolatie. Het tacker vloerverwarmingssysteem is eenvoudig en betaalbaar, en is een populaire keuze voor zowel nieuwbouw als renovatieprojecten. Het is belangrijk om te vermelden dat voor het plaatsen van de tackernagels een bijbehorend tackerapparaat nodig is. Dit systeem is zeer makkelijk te installeren, met twee personen.

 • Image titleNoppenplaat: Het noppenplaat systeem is een type vloerverwarming waarbij de verwarmingsbuizen worden bevestigd aan noppenplaten. Dit systeem is geschikt voor zowel nieuwe als oudere woningen. Bij dit systeem worden de buizen vastgezet op de noppenplaten, die bestaan uit een rubberen onderplaat met aan de bovenkant een aantal noppen van rubber. Tussen deze noppen worden de kunststof buizen of kabels gelegd, zodat deze op hun plaats blijven en goed beschermd worden. De vloerverwarmingsbuizen worden vastgeklikt tussen de noppen, op een geïsoleerde of niet-geïsoleerde ondergrond. Noppenplaten zijn geschikt op zowel betonvloeren als houten vloeren. Ze kunnen worden gebruikt in combinatie met warmwaterbuizen van watergedragen vloerverwarming, maar het is ook mogelijk om elektrische vloerverwarmingskabels op noppenplaten te plaatsen

 • Netsysteem: Het netsysteem is een type vloerverwarming waarbiImage titlej de verwarmingsbuizen worden bevestigd aan verzinkte netten die op de isolatielaag liggen. Dit systeem wordt vooral toegepast in projecten met een grote vloeroppervlakte. De buizen kunnen worden bevestigd met clipsen of binddraad. Het systeem is geschikt voor alle soorten isolatie ondergronden en zorgt voor een optimale warmteafgifte doordat de buis fysisch gescheiden blijft van de isolatiebodem. Het netsysteem is ook toepasbaar bij onderkelderde gelijkvloerse verdiepingen met te weinig beschikbare opbouwhoogte. Met de relatief dunne krimpnetten kan je toch vloerverwarming leggen op de bestaande vloer en diezelfde vloer vervolgens aan de onderzijde isoleren via het kelderplafond. Dit systeem is zeer flexibel en kan worden gebruikt in woningen, openbare en commerciële gebouwen, en zelfs in industriële projecten. Het is ook in staat om oneffenheden in de ondergrond op te vangen. Dit systeem laat een hogere belasting toe en is daarom ook perfect te gebruiken in openbare, commerciële of industriële gebouwen.

 • Droog systeem: In dit innovatieve systeem worden de buizen Image titlezorgvuldig geïntegreerd in een voorgevormde constructie van hoogwaardig piepschuim of polystyreen. Deze constructie fungeert als een ideale basis voor de plaatsing van aluminium- of gegalvaniseerde metalen profielen, waarin de verwarmingsbuizen worden geïnstalleerd. De uitstekende warmtegeleidende eigenschappen van deze metalen dragen bij aan een efficiënte warmteafgifte en verspreiding. Het gebruik van ons droge systeem minimaliseert aanzienlijk het risico op barsten. Bovendien maken de verbeterde warmtespreiding en lagere keteltemperaturen ons systeem energiezuinig en flexibel. De buizen in de goten hebben voldoende ruimte om veilig uit te zetten en te krimpen, wat de duurzaamheid van het systeem ten goede komt. Dankzij de lage opbouwhoogte is het droog systeem ideaal voor renovatieprojecten en houtskeletbouw.

 • Freessysteem: Het freessysteem is een type vloerverwarming dat voImage titleoral wordt toegepast in renovatieprojecten waar vloerverwarming initieel niet voorzien was. Het kan ook worden toegepast bij nieuwbouwwoningen met casco oplevering. Bij dit systeem liggen de buizen in uitgefreesde gleuven in de cementdekvloer. Het frezen gebeurt op een stofvrije manier, dankzij het gebruik van een speciale stofzuiger met HEPA-luchtfilter2. De sleuven worden gemaakt voor de 14 mm dikke buizen. Het freessysteem kan enkel toegepast worden in zand/cementdekvloeren of anhydrietdekvloeren. De te frezen dekvloer dient vlak/egaal en droog te zijn. Het vochtgehalte van de ondergrond bij zand/cementdekvloeren mag maximaal 2,5cm-% zijn, bij anhydrietdekvloeren maximaal 0,3cm-%, gemeten met een CM-vochtmeter3$. De vloerafwerking start vanaf de cementdekvloer met sleuven, zowel met tegelafwerking als na het aanbrengen van een egalisatielaag met parket (zwevend) mogelijk. 

 • Wandverwarming:
  Ingebouwde wandverwarming: Dit systeem wordt ingebouwd in de muren met waterleidingen of elektrische kabels. Het is een goede keuze voor nieuwbouw of grondige renovaties, vooral als de muren nog niet volledig zijn afgewerkt. Dit systeem is ideaal als je een goed geïsoleerde woning hebt en wilt verwarmen op lage temperatuur, vergelijkbaar met vloerverwarming1.

  Wandverwarming aan de muur: Dit systeem omvat radiatoren, panelen, spiegels, enz., die aan de muren worden bevestigd. Het is een goede keuze voor kleinere renovaties, vooral als de muren al mooi zijn afgewerkt. Dit systeem is ideaal als je een verwarmingsinstallatie nodig hebt die je woning snel opwarmt Het leidingnet wordt dan in de wand aangebracht. Wandverwarming is ideaal voor nieuwbouw, renovatie of voor kleinere ruimtes zoals keuken of badkamer.

Daarnaast zijn er ook twee grote soorten vloerverwarming op basis van de warmtebron

Hydraulische vloerverwarming: Hydraulische vloerverwarming is een type vloerverwarming waarbij warm water door een netwerk van buizen stroomt om een ruimte te verwarmen. Hier zijn enkele belangrijke punten over hydraulische vloerverwarming:
 • Het warmwatersysteem bestaat uit een legpatroon van verwarmingsbuisjes waardoor warm water gestuurd wordt.
 • De installatie vraagt meer voorbereiding en is complexer dan elektrische vloerverwarming.
 • Hoe korter de buizen bij elkaar liggen, hoe beter. Daardoor kan je immers met lage keteltemperaturen werken, wat de zuinigheid en de werking van het systeem ten goede komt en de kans op barsten verkleint.
 • Hydraulische vloerverwarming is een inert systeem en heeft een lange opwarmingstijd.
Dit type verwarming vereist minder hoge keteltemperaturen dan andere warmtelichamen, vergt nagenoeg geen onderhoud en doet geen stof circuleren.

Elektrische vloerverwarming is een alternatief voor hydraulische vloerverwarming, waarbij elektriciteit wordt gebruikt om de vloer te verwarmen. Hier zijn enkele belangrijke punten over elektrische vloerverwarming:
 • Er zijn drie verschillende soorten elektrische vloerverwarming: matten, kabels en folie.
 • Elektrische vloerverwarming met matten wordt het meest gebruikt. Het is eenvoudig te installeren en wordt vooral geplaatst in ruimtes die niet permanent worden gebruikt, zoals een badkamer, toilet of garage.
 • Vloerverwarming met elektrische kabels is financieel het meest voordelige systeem, zowel qua aanschafkosten als energiekosten.
 • De installatie van elektrische vloerverwarming is relatief eenvoudig en vereist geen ingrijpende verbouwing.
 • Elektrische vloerverwarming kan zowel diep als ondiep in de vloer worden geplaatst.
Houd er rekening mee dat elektrische vloerverwarming veel stroom verbruikt, dus het is aan te raden om dit type vloerverwarming te gebruiken in kleinere ruimtes die niet constant verwarmd moeten worden. Het is dus eerder geschikt voor de badkamer, garage of toiletruimte dan voor de woonkamer.


Het is belangrijk om te overwegen welk systeem het beste past bij uw specifieke behoeften en omstandigheden. Een professional kan u helpen bij het maken van deze beslissing.

Kan je onze vloeren op Vloerverwarming plaatsen?

Algemeen kunnen bijna al onze vloeren op vloerverwarming gelegd worden, indien je hier specifieker info over wenst kan je dit bekijken op onderstaande pagina's:

Voordelen van Vloerverwarming


Er zijn veel voordelen aan het gebruik van vloerverwarming in uw huis:

 1. Efficiëntie: Vloerverwarming is over het algemeen efficiënter dan traditionele radiatoren omdat het de warmte gelijkmatiger verdeelt.

 2. Comfort: Omdat de warmte van de vloer komt, voelen uw voeten altijd warm aan. Dit kan vooral aangenaam zijn in badkamers en keukens, waar u misschien op blote voeten loopt.

 3. Esthetiek: Vloerverwarming is onzichtbaar eenmaal geïnstalleerd, waardoor u meer vrijheid heeft in uw interieurontwerp.

Overwegingen bij de Installatie

Bij het overwegen van vloerverwarming voor uw huis, zijn er enkele belangrijke factoren om in gedachten te houden:

 • Kosten: De initiële kosten van de installatie kunnen hoger zijn dan die van traditionele verwarmingssystemen. Echter, de operationele kosten kunnen lager zijn vanwege de hogere efficiëntie.
 • Installatie: Het installeren van vloerverwarming kan ingrijpend zijn, vooral als het wordt gedaan als onderdeel van een renovatie. Het is belangrijk om een gekwalificeerde professional in te huren om ervoor te zorgen dat het werk correct wordt uitgevoerd.
 • Onderhoud: Hoewel vloerverwarmingssystemen over het algemeen weinig onderhoud vergen, kunnen reparaties moeilijk en duur zijn als er iets misgaat.

Conclusie

Vloerverwarming kan een geweldige toevoeging zijn aan uw huis, het biedt comfort, efficiëntie en esthetische voordelen. Het is belangrijk om uw opties zorgvuldig te overwegen en professioneel advies in te winnen voordat u tot installatie overgaat. Met de juiste planning en installatie kan vloerverwarming een waardevolle investering zijn in uw huis en uw comfort.

FLOORHOUSE TOPDEALS

Laden
Laden
Veilig online betalen met o.a.
Levering / pakketverzending naar BE en NL