Welkom bij FloorHouse! U heeft vragen? Contacteer ons.
Laden
Bezig met toevoegen...

De beste vloer voor je eetkamer

In de eetkamer vier je het leven met je gezin en gasten. Je komt er samen voor een etentje of om bij te praten bij een drankje. Er wordt ook gewerkt, geknutseld, gelezen ... Misschien buigen je kinderen zich aan tafel over hun huiswerk of heb jij een thuiswerkplek in de eetkamer? Het is alleszins een drukbezochte ruimte met meerdere functies.
De vloer van je eetkamer moet dat intensieve leven aankunnen. En tegelijk ook jouw persoonlijkheid weerspiegelen en matchen met de rest van je interieur.
Heb je een open leefruimte of keuken? Dan moet je eetkamervloer passen bij die in de andere ruimtes. Ofwel leg je gewoon overal dezelfde vloer. De ruimtes lijken dan groter en lopen harmonieus in elkaar over. En het is nog praktisch en financieel interessant ook.
Geen idee waar te beginnen? We werpen ons licht op gesmaakte materialen en de belangrijkste eigenschappen voor vloeren in de eetkamer. Doe er je voordeel mee!
Inspiratie eetkamer vloer
Inspiratie eetkamer vloer

Eigenschappen voor je eetkamervloer

Qua stijl komt élke vloer in aanmerking, zolang hij maar aansluit bij je inrichting – of dat nu klassiek, modern of landelijk is. Toch hou je best rekening met een aantal kenmerken waaraan de vloer van je eetkamer moet voldoen.
De ervaring leert ons dat dit de top 3 is:
  • Duurzaam
  • Onderhoudsarm
  • Bestand tegen water, vlekken en krassen

Duurzame eetkamervloer

Een duurzame vloer biedt voor lange tijd het hoofd aan dagelijkse uitdagingen. Een vloer met een lange ‘houdbaarheidsdatum’ dus. Maar duurzaam betekent ook een zo laag mogelijk impact op het milieu. Bijvoorbeeld gemaakt van verantwoorde en hernieuwbare grondstoffen of geschikt voor recyclage.
Alsmaar meer mensen vinden duurzaamheid belangrijk als ze een nieuwe vloer aanschaffen. Jij ook? Zoek dan een vloer met een betrouwbaar keurmerk. Zo staat het FSC-label garant voor hout uit verantwoord bosbeheer. Sommige vloeren gaan nog een stapje verder en zijn CO2-neutraal of -positief.
Benieuwd naar onze ecologische vloeren voor je eetkamer? Je ontdekt er hier meer over.

Onderhoudsarme eetkamervloer

Hoe minder tijd je aan het onderhoud van je eetkamervloer besteedt, hoe meer tijd je overhoudt voor leukere dingen. Een onderhoudsvriendelijke vloer is snel en eenvoudig schoon te maken. Veelal volstaat een rondje met de stofzuiger en een poetsbeurt met een vochtige dweil.
Er zijn ook vloeren die van nature vuil weren en stof geen kans geven – een pluspunt als je gevoelig bent voor allergieën.

Water- en vlekbestendige eetkamervloer

Je mag nog zo voorzichtig zijn, er wordt altijd weleens gemorst in de eetkamer. Geef de voorkeur aan een vloer die bestand is tegen water, vlekken en krassen. Zo schiet je niet in een paniekkramp telkens er iets van tafel valt of als er iemand met hoge hakken rondloopt. Materialen zoals laminaat, click-vinyl en Rigid laten zich niet kisten door ongelukjes en stiletto’s.
Inspiratie eetkamer vloer
Inspiratie eetkamer vloer

Stijlvolle vloeren voor je eetkamer

Goede functionele eigenschappen zijn essentieel, maar het oog wil ook wat. Voor welke stijl val jij als een blok? Strak en modern, warm en landelijk, stoer en industrieel ... er is keuze bij de vleet. Veel materialen zijn zelfs zo veelzijdig dat ze zich qua looks naar alle stijlen plooien. Onze favorieten vinken de praktische eisen af, en zien eruit om door een ringetje te halen.

Rigid

Rigid is nog relatief onbekend, maar wel heel bemind. Dit nieuwe vloertype is zo robuust als een tegel, zo warm als massief hout en zo handig om te plaatsen als kliklaminaat. Rigid-vloeren zijn het summum van duurzaamheid qua levensuur én op ecologisch vlak. Bovendien zijn ze onderhoudsarm, beschikbaar in planken en tegels, en ontzettend veelzijdig op het vlak van uitstraling.

Parket

Een parketvloer in de eetkamer oogt stijlvol en tijdloos. En ook huiselijk om je gasten warm welkom te heten. Een echte houten vloer gaat lang mee – zeker als je hem onderhoudt volgens het boekje. Er zijn talloze houtsoorten, elk met hun specifieke looks en kenmerken.
Let bij de aanschaf wel op de kwaliteitsklasse en afwerking. Die bepalen voor een groot deel hoe goed je vloer bestand is tegen vuil en krassen, en hoe makkelijk je hem een opfrisbeurt geeft.
Ook iets om over na te denken: de legrichting van de planken. Als het licht vooral via één raam binnenkomt, plaats je de planken het best in de richting van de lichtinval. Heb je meerdere ramen die ongeveer evenveel licht binnenlaten? Dan tellen optische factoren mee. In een smalle kamer is het vaak interessanter om de planken in de breedte te leggen, terwijl een verticale legrichting een kamer dieper doet lijken. Een scheve of diagonale plaatsing zorgt dan weer voor meer breedte en diepte tegelijk.

Tegels

Natuursteen is ronduit prachtig en ook heel robuust. Geschikt voor je eetkamer, op voorwaarde dat je geen delicate steen kiest. Hou ook rekening met het ietwat kille gevoel aan je voeten.
Ben je tuk op de uitstraling van natuursteen maar verkies je een betaalbaar alternatief dat beter bestand is tegen intensief gebruik? Verschillende materialen zijn beschikbaar in tegels, bootsen de looks van natuursteen na, maar dan met de praktische voordelen van kunststof. Zowel laminaat, click-vinyl en Rigid zijn prima alternatieven.

Kurk

Kurkvloeren zijn sterker en veelzijdiger dan je denkt. Ze ogen en voelen warm. Scoren uitstekend op het vlak van isolatie. Dempen prima het geluid. Zijn simpel te installeren op haast elke ondergrond. Worden gemaakt met respect voor de natuur. En ze zijn nog te verkrijgen in de uiteenlopendste looks.
Al bij al een goede kanshebber als vloer voor je eetkamer. Twee aandachtspuntjes: kurk is door zijn zachte, veerkrachtige eigenschappen wat gevoelig voor ‘indrukken’ van zware meubels. En in ruimtes met veel zonlicht kan kurk ietsje verkleuren. Let dus goed op de kwaliteit, want die bepaalt of en in hoever jouw kurkvloer met deze minpuntjes kampt.
Inspiratie eetkamer vloer
Inspiratie eetkamer vloer

Inspiratiebrochure Vloeren FloorHouse

FLOORHOUSE TOPDEALS

Laden
Laden
Veilig online betalen met o.a.
Levering / pakketverzending naar BE en NL