Welkom bij FloorHouse! U heeft vragen? Klik hier.
Laden
Bezig met toevoegen...

Wat is het verschil tussen laminaat en parket?

Twijfel je tussen laminaat of parket? Vraag je je af wat precies het verschil is tussen parket en laminaat? Begrijpelijk, want beide vloertypes hebben best wat overeenkomsten, maar evengoed unieke kenmerken. De keuze voor parket of laminaat is vooral persoonlijk. Om jou te helpen die keuze te maken, werpen we hieronder ons licht op enkele verschillen. Lukt het je niet om knopen door te hakken? Onze vloerenexperts weten raad!

Laminaat of parket: duurzaamheid en levensduur

Laminaat is over het algemeen vrij duurzaam en bestand tegen krassen, vlekken en verkleuring. Laminaat heeft namelijk een toplaag waardoor deze goed beschermd is. Parketvloeren daarentegen zijn goed bestand tegen normaal gebruik maar kunnen wel eens krassen of deuken op verschijnen. Dat laatste is volledig afhankelijk van het gebruik.

Als we kijken naar de levensduur, gaat laminaat van hoogwaardige kwaliteit langer mee dan parket. Maar massief parket kan dan weer geschuurd en opnieuw afgewerkt worden wat het oorspronkelijke uiterlijk herstelt.

Laminaat of parket: waterbestendigheid en vochtbestendigheid

Beide vloertypes zijn geen goede vrienden van een vochtige omgeving. Om deze reden adviseren we geen laminaat of parket te leggen in de badkamer. Door het vocht kunnen de vloeren kromtrekken of krimpen. Gaat je keuze voor meerlaagse parket? Dan heeft de ruimte dat deze vloer in gelegd wordt een ideale luchtvochtigheid van 40-60% zodat deze mooi blijft.

Op gebied van water zijn beide vloertypes waterbestendig. Bij Parket heeft dit vooral te maken met het onderhoud goed uit te voeren en te blijven uitvoeren. Bij laminaat heeft dit veel te maken met het type laminaat dat je gekozen hebt.

Laminaat of parket: krasbestendigheid en slijtvastheid

Laminaatvloeren zijn over het algemeen goed krasbestendig door de sterke toplaag waardoor ze beschermd zijn tegen dagelijks gebruik. Daarnaast zijn ze ook slijtvast, zeker als je kiest voor goede kwaliteit. Dat kun je zien aan AC-rating, Abrasion Class, die aangeeft hoe goed de laminaat bestand is tegen slijtage.

Bij parket is de krasbestendigheid dan weer afhankelijk van het type hout en afwerking. Hardere houtsoorten zoals eik of esdoorn hebben een betere weerstand. Als je kijkt naar de afwerking, zijn parketvloeren afgewerkt met lak of olie ook beter bestand tegen slijtage en krassen.

Heeft de ruimte dat je de vloer wilt leggen een druk voetverkeer? Dan is laminaat een betere optie op het gebied van krasbestendigheid en slijtvastheid.

Wel is het belangrijk te onthouden dat zowel parket als laminaat goed onderhoud nodig hebben om de vloer zo goed mogelijk te beschermen.

Laminaat of parket: geschiktheid voor vloerverwarming

Zowel laminaat als parket zijn in het algemeen geschikt voor vloerverwarming. Al zijn er wel specifieke vereisten voor een laminaat- en parketvloer zodat deze gecombineerd kunnen worden met vloerverwarming.

Wat betreft parket is meerlaags parket beter geschikt voor vloerverwarming dan massief parket omdat het minder gevoelig is voor uitzetten of krimpen door de temperatuurschommelingen. Daarnaast zijn hardere houtsoorten ook meer geschikt indien er vloerverwarming is.

Bij laminaatvloeren is niet elke laminaat geschikt. Indien wel, wordt dat expliciet vermeld. Daarnaast kies je ook best een laminaat met een lage warmteweerstand.We geven je graag nog meer advies over laminaat en vloerverwarming.

Laminaat of Parket: geluidsdichtheid en akoestiek

Parket kan betere geluiddempende eigenschappen hebben vanwege onder andere een zachter oppervlak of natuurlijke dempingseigenschappen van het hout. Bij meerlaags Parket kunnen er goede akoestische prestaties zijn als er gebruik is gemaakt van geluiddempende materialen.

Laminaat daarentegen heeft een hardere oppervlaktelaag waardoor deze minder geluidsdemping heeft. Om die reden is het belangrijk te investeren in een goede geluiddempende ondervloer.

Verschil tussen laminaat en parket: prijs

Een massieve parketvloer wordt gemaakt van 100 procent hout, een relatief schaarse en dus dure grondstof. Daarom betaal je doorgaans meer voor parket dan laminaat, zeker als je de parketvloer door professionals laat plaatsen. Als je een beetje handig bent, kun je overwegen om de planken zelf te leggen. Met onze stapsgewijze handleiding ga je op de juiste manier aan de slag.

Kom hier te weten hoe je parket zwevend legt of verlijmd.

100 procent massief parket is het duurst. Goede alternatieven zijn samengesteld (halfmassief) en fineerparket. Die combineren een bovenlaag in edelhout met een onderlaag in een andere houtsoort. Lees je hier in over de soorten parket.

Als je geen groot budget wil besteden aan je nieuwe vloer, is laminaat jouw ideale bondgenoot. Er bestaan veel verschillende soorten laminaat in uiteenlopende prijsklassen. Van goedkope basisversies tot ijzersterke laminaatvloeren met talloze pluspunten. Sommige laminaatvloeren zijn zo geavanceerd en hoogwaardig dat ze evenwaardig zijn aan parket. Bekijk dit overzicht van de verschillende de soorten laminaat.

Laminaat of parket: uitstraling

Met massief parket haal je een stukje natuur in huis. De planken zijn uniek, warm en karaktervol. Als je verzot bent op een authentieke en natuurlijke uitstraling, dan ligt een parketvloer jou het best. Bovendien kies je uit talloze houtsoorten, elk met hun eigen unieke looks, kleur, nerven, noem maar op.
Laminaat of parket? Kies de juiste vloer
Laminaat kon vroeger qua uitstraling niet tippen aan parket. Dankzij innovatieve technologieën zijn er vandaag wel laminaatvloeren met een natuurgetrouw uitzicht. Let wel: de print van een laminaatplank herhaalt zich om de 6 tot 12 planken (naargelang het merk en de collectie). Verwacht dus geen vloer met enkel unieke planken. Om het mooiste resultaat te krijgen, meng je de laminaatplanken van de pakken onderling.

Verschil tussen laminaat en parket: onderhoud

Als je parket goed onderhoudt, gaat het generaties mee. De eventuele gebruikssporen en slijtage kun je wegwerken door je parket te schuren en te behandelen. Na een parketrenovatie ziet je vloer er weer als nieuw uit. Het onderhoud vergt wel kennis van zaken. Kom hier te weten hoe je parket reinigt, beschermt en voedt.

Laminaatvloeren zijn onderhoudsvriendelijker dan parket. In principe hoef je alleen te stofzuigen en regelmatig te dweilen met een vochtige doek en een reinigingsproduct voor laminaat. Met deze tips hou je je laminaatvloer in topconditie.

Gemakkelijk onderhouden: Laminaat of parket

Laminaat of Parket: budget en garantievoorwaarden

Bij FloorHouse vind je het grootste assortiment laminaat en Parket tegen de laagste prijsgarantie waardoor je aan elk budget een Parket of laminaat kunt kiezen dat past binnen je interieur.

Maandelijks hebben we verschillende Laminaat Topdeals en Parket Topdeals.

Parket of laminaat zelf leggen

Laminaat leggen is makkelijker dan parket. Zelfs als je geen doorgewinterde klusser bent, breng je het er goed van af. Parket leggen vergt wat meer kennis van zaken. Hieronder even visueel in onze DIY video.



Een zwevende plaatsingis eenvoudiger dan parket verlijmd leggen. Begin er enkel aan als je de kneepjes kent en over de juiste materialen beschikt. Hieronder even visueel in onze DIY video.



FloorHouse heeft vakmannen in huis die zowel laminaat als parket leggen volgens de regels van de kunst. Je winst: een zorgeloze plaatsing én 10 jaar garantie. Contacteer ons voor meer informatie.

Over het verschil tussen laminaat en parket valt nog veel meer te vertellen. We bundelden al onze kennis over beide vloeren in handige gidsen.

Download je gratis exemplaar van de laminaatgids. Vraag vandaag nog uw gratis exemplaar aan: De FloorHouse Laminaatgids. Met tips en trucs over laminaat en het zelf plaatsen ervan.

Download je gratis exemplaar van de parketgids. Vraag vandaag nog uw gratis exemplaar aan: De FloorHouse Parketgids. Met tips en trucs over parket en het zelf plaatsen ervan.

Andere artikels over laminaat

FLOORHOUSE TOPDEALS

Laden
Laden
Veilig online betalen met o.a.
Levering / pakketverzending naar BE en NL