Welkom bij FloorHouse! U heeft vragen? Contacteer ons.
Laden
Bezig met toevoegen...

Duurzame vloer: inspiratie

Wil je graag een ecologische vloer in huis halen, maar heb je geen idee waarmee je rekening moet houden? Of loop je verloren in het aanbod? Op deze pagina ontdek je alles wat je moet weten om de juiste duurzame vloer te kiezen. Van voordelen en kenmerken tot een greep uit de soorten en keurmerken.

Waarom kiezen voor een ecologische vloer?

Omdat je de aarde een warm hart toedraagt, toch? Ecologische vloeren zijn minder belastend voor het milieu en onze ecosystemen. Dat komt omdat ze (grotendeels) gemaakt zijn van natuurlijke grondstoffen, geen schadelijke onderdelen bevatten, gerecycleerd kunnen worden, noem maar op. Naast ecologische motieven, zijn er nog andere redenen om milieuvriendelijke vloeren te leggen. Zo gaan ze meestal langer mee, wat goed is voor je portemonnee. Bovendien geven ze geen schadelijke stoffen af. Je winst: een gezonder binnenklimaat.
FSC


Verschillende duurzame vloeren

Over het aanbod hoef je je geen zorgen te maken. Er zijn milieuvriendelijke vloeren in verschillende materialen en prijsklassen. Voor elke ruimte in huis. Naar ieders smaak – ook de jouwe. Geen idee waar te beginnen? We gidsen je graag door enkele favorieten.
Kurk schors

Kurk

Kurk is een natuurproduct met veel ecologische pluspunten. Het materiaal komt van de kurkeik die vooral in Zuid-Europa en Noord-Afrika goed gedijt. Bij de oogst wordt alleen de schors gestript. Au!? Nee hoor, de boom groeit nog beter door het strippen. Bovendien vormen de wouden met kurkeiken een dam tegen de oprukkende woestijn én verminderen ze de CO2-uitstoot. Tel daar nog bij dat kurk biologisch afbreekbaar is en makkelijk te recycleren.

Parket

Parket gemaakt van hout uit verantwoord beheerde bossen (FSC-label), mag je gerust als een ecologische vloer beschouwen: door goed bosbeheer is de grondstof onuitputtelijk. Tijdens hun groei slaan de bomen massa’s CO2 op. Hoe meer bomen, hoe minder CO2 in de lucht. En dat is dan weer cruciaal in de strijd tegen de klimaatverandering. Tip: parketvloeren gaan extra lang mee als je ze goed onderhoudt. Ze lenen zich ook voor opfrisbeurten (zoals schuren) en herstellingen.

FSC Boom
Bamboe

Bamboe

Bamboe is een grassoort die ontzettend snel groeit. Meteen na het maaien, duiken er nieuwe loten op vanuit de wortels – geen risico op bodemerosie. Het natuurproduct heeft een compacte structuur waardoor het een sterke vloer met een lange levensduur garandeert. Je kunt bamboe bovendien overal in huis plaatsen, met inbegrip van natte ruimtes. Kers op de taart: het product is niet alleen vriendelijk voor het milieu, maar ook voor je budget.

Binyl Pro-laminaat

Binyl Pro is een CO2-neutraal product. Simpel gesteld: tijdens de productie van deze milieuvriendelijke vloeren komt minder CO2 vrij dan de bomen hebben opgenomen. Voor die mooie eigenschap hebben de vloeren het Blue Angel-label gekregen, én het hoogste indoor luchtkwaliteitscertificaat: een A+. Ook op comfortvlak zijn ze top. Gemorst water sijpelt 100 uur lang niet tussen de klikverbindingen door. Ze zijn antibacterieel en antistatisch – goed als je allergisch bent. En qua looks zijn ze zo tijdloos dat ze in elk interieur passen.

Binyl Pro

Tips om een milieuvriendelijke vloer te kopen

Zeker zijn dat je een duurzame vloer in huis haalt? Ga volgende zaken na:
 • Materiaal - Is het natuurlijk? Komt het van een hernieuwbare bron? Welke stoffen zijn er mogelijk aan toegevoegd?
 • Productie - Hoe en waar wordt de grondstof gewonnen? Welke impact heeft dat op het milieu of de mensen? Hoeveel energie/water is er nodig bij de productie?
 • Levensduur - Hoe lang gaat de vloer mee? Hoe en met welke producten moet je hem onderhouden?
 • Recyclage - Leent het materiaal zich voor een nieuw leven, desnoods in een ander product?
 • Keurmerk - Welke erkende keurmerken draagt de vloer?
Ecolabels

Keurmerken

Een keurmerk of label geeft je als consument (meer) zekerheid dat je vloer écht duurzaam is. Er bestaan erkende keurmerken, uitgegeven door verschillende instanties. In principe gelden er strenge regels om voor een keurmerk in aanmerking te komen. Er worden ook controles gedaan om misbruik op te sporen. We sommen hieronder enkele gekende labels op:
 • FSC – Staat voor Forest Steward Council en geeft aan dat het hout of papier afkomstig is uit een duurzaam beheerd bos.
 • PEFC – Staat voor Programme for the Endorsement of Forest Certification. Net zoals FSC is het een garantie voor duurzaam beheerde bossen. Zowel op ecologisch als economisch en maatschappelijk vlak.
 • Eco-INSTITUT - Duits label dat garandeert dat een product voldoet aan de eisen voor een gezonde woonomgeving.
 • CARB2 – Staat voor California Air Resources Board. De norm zorgt voor een veilige luchtkwaliteit in binnenruimtes door de hoeveelheid formaldehyde in producten te beperken.
 • Blue Angel – Duits label dat wordt toegekend aan kwaliteitsproducten met een lange levensduur, een laag energieverbruik en een minimale invloed op de kwaliteit van de binnenlucht.
 • VOC – Kort voor het Engelse Volatile Organic Compounds, ofwel: vluchtige organische verbindingen. Het label identificeert de uitstoot van bouwproducten en -materialen voor interieurdecoratie.
 • FloorScore – Internationaal label dat wordt toegekend aan producten die geen schadelijke stoffen uitstoten in de binnenlucht.

Goede ondervloer

Wist je dat een goede ondervloer superbelangrijk is om de milieubelasting te verkleinen? De reden ligt voor de hand: de juiste ondervloer draagt bij tot een langere levensduur van je ecologische vloer. Bijvoorbeeld door extra bescherming tegen vocht, krimpen, uitzetten, scheeftrekken ... Hij verbetert ook je comfort door het lawaai van voetstappen of verschuivende meubels te beperken.


Een greep uit onze duurzame vloeren

Bij FloorHouse vind je meer dan 2500 vloeren van meer dan 15 topmerken. Daaronder ook heel wat milieuvriendelijke vloeren die je met een schoon geweten koopt. Zoals parket met hout dat het FSC-label draagt, 100 procent natuurlijke vloeren zoals kurk, en ook een aantal CO2-neutrale en zelfs klimaatpositieve vloeren. Deze zetten we alvast graag in de verf:
Nog vragen? Keuzestress? Wip gerust eens binnen bij een FloorHouse in jouw buurt. Onze adviseurs beantwoorden graag al je vragen. Zo maak jij de beste keuze, en prijkt er binnenkort een mooie, duurzame vloer in jouw woning.

FLOORHOUSE TOPDEALS

Laden
Laden
Veilig online betalen met o.a.
Levering / pakketverzending naar BE en NL