Welkom bij FloorHouse! U heeft vragen? Klik hier.
Laden
Bezig met toevoegen...

Kurkvloeren met ecologische troeven

Van knallende champagnekurken tot het zachte voetbed van sandalen – met kurk kun je veel kanten uit. Ook voor vloeren is kurk het geknipte materiaal. Zeker als je een ecologische vloer zoekt met nog een heleboel andere voordelen.

Of je het nu vanuit milieu-, sociaal of economisch oogpunt bekijkt, kurk is een van de meest veelzijdige materialen ter wereld en bovendien 100% natuurlijk, herbruikbaar en recycleerbaar. Lees hieronder meer over!
FloorHouse Traprenovatie

Wat is een Kurkvloer?

Kurk is de schors van de kurkeik (Quercus suber L). Licht, ondoordringbaar voor vloeistoffen en gassen, elastisch en samendrukbaar, brandvertragend en zeer slijtvast. Dit zijn slechts enkele van de kenmerken van dit juweel uit de natuur.
Kurk is een grondstof als geen ander vanwege zijn unieke samenstelling, bescheiden maar vol potentie. Kurk is een ecologisch en duurzaam materiaal dat 100% natuurlijk, hernieuwbaar, recycleerbaar en herbruikbaar is.

Belangrijkste kenmerken van kurk

Geluidsisolatie


Kurk heeft een lage geleidbaarheid voor geluid en trillingen. Dit komt omdat de gasvormige componenten in kurk zijn opgesloten in kleine ondoordringbare compartimenten, van elkaar geïsoleerd door een vochtbestendige stof.

Schokabsorberend

Kurk heeft een honingraatstructuur, is superlicht en zit vol met lucht. Met meer dan 35 miljoen cellen per vierkante centimeter is het een uitstekend isolatiemateriaal, ideaal voor schokabsorptie. De cellen in kurk absorberen de trillingen van geluid, waardoor die geluiden niet naar de andere kant kunnen doordringen.

Brandweerstand en hoge temperaturen

Het brandt vlamloos en geeft bij verbranding geen giftige gassen af, waardoor het een natuurlijke brandvertrager is.

Hypoallergeen

Het helpt beschermen tegen allergieën en vormt geen risico voor astmapatiënten omdat het geen stof absorbeert.


Akoestische isolator

Wicanders kurk staat bekend om zijn uitstekende akoestische isolatie-eigenschappen. Dit maakt het een ideale keuze voor ruimtes waar geluidsisolatie van cruciaal belang is, zoals in studio's, thuisbioscopen of drukke kantoren.


De natuurlijke structuur van kurk absorbeert geluidstrillingen en vermindert geluidsoverdracht, wat resulteert in een stillere en rustigere omgeving. Bovendien draagt de akoestische isolatie van Wicanders kurk bij aan een betere geluidskwaliteit in een ruimte door het verminderen van echo's en achtergrondgeluid.


Naast de akoestische voordelen, biedt Wicanders kurk ook thermische isolatie, waardoor het bijdraagt aan energie-efficiëntie en comfort in elke ruimte. Het is een duurzaam en milieuvriendelijk materiaal, wat het een uitstekende keuze maakt voor diegenen die op zoek zijn naar groene bouwmaterialen.


Kortom, de akoestische isolatie-eigenschappen van Wicanders kurk, samen met zijn andere voordelen, maken het een uitstekende keuze voor een breed scala aan toepassingen. Het biedt niet alleen praktische voordelen, maar draagt ook bij aan het creëren van comfortabele en aangename ruimtes.

Thermisch effectief

Wicanders kurk staat bekend om zijn thermische effectiviteit. Dit betekent dat het uitstekende thermische isolatie-eigenschappen heeft, wat bijdraagt aan de energie-efficiëntie van een ruimte.

De natuurlijke structuur van kurk zorgt voor een hoge thermische isolatie. Dit komt omdat de cellulaire structuur van kurk bestaat uit minuscule luchtkamers die de overdracht van warmte beperken. Dit helpt om de temperatuur in een ruimte stabiel te houden, ongeacht de temperatuur buiten.

In de winter helpt Wicanders kurk om de warmte binnen te houden, waardoor de behoefte aan verwarming wordt verminderd. In de zomer houdt het de hitte buiten, waardoor de ruimte koeler blijft zonder overmatig gebruik van airconditioning.

Bovendien voelt kurk van nature warm aan, wat bijdraagt aan het comfort van de ruimte. Het is ook een duurzaam en hernieuwbaar materiaal, wat het een milieuvriendelijke keuze maakt.

Kortom, de thermische effectiviteit van Wicanders kurk maakt het een uitstekende keuze voor iedereen die op zoek is naar een energie-efficiënte en comfortabele vloer- of wandbekleding. Het biedt niet alleen praktische voordelen, maar draagt ook bij aan het creëren van een aangename en comfortabele leefomgeving.

Elastisch en samendrukbaar

Het is de enige vaste stof die, wanneer men de ene kant comprimeert, de andere kant niet in volume toeneemt. Als gevolg van zijn elasticiteit kan hij zich bijvoorbeeld aanpassen aan variaties in temperatuur en druk zonder veranderingen te ondergaan.

Ondoordringbaar voor vloeistoffen en gassen

De samenstelling van suberine en ceroïden maken kurk praktisch ondoordringbaar voor vloeistoffen en gassen. Door zijn weerstand tegen vocht kan het verouderen zonder te verslechten.
FloorHouse Traprenovatie

Kurkvloeren met kliksysteem

Kurkvloeren zijn al jaren in opmars. De technologie is fors verbeterd, en er zijn alsmaar meer kleuren en afwerkingen beschikbaar. Doe-het-zelvers zijn fan van kurktegels met een kliksysteem. Die kun je snel en simpel plaatsen. Is je ondergrond geen glad biljartlaken? Geen probleem! Met een geïntegreerde ondervloer mag de ondergrond gerust wat oneffenheden vertonen.

Designs voor elke smaak

Sommige kurkvloeren zetten de natuurlijke kenmerken van het materiaal in de verf. Ze zien er (donker)bruin en wat korrelig uit. Is dat niet jouw ding? Wees gerust, er is een breed gamma van kleuren, designs en afwerkingen beschikbaar. Vooral de houtlook is geliefd – van eik en es tot pijnboom. Benieuwd naar de mogelijkheden? De vloeren zien en voelen? Spring eens binnen in een FloorHouse-winkel bij jou in de buurt.

Je kurkvloer zelf leggen

Onze kurkvloeren hebben een handig kliksysteem zodat doe-het-zelvers er makkelijk mee aan de slag kunnen. Enkele tips voor je erin vliegt:
 • Maak de ondergrond schoon en egaal
 • Laat de planken in de gesloten verpakking minstens twee dagen acclimatiseren
 • Zorg voor een temperatuur van minimaal 18 graden in de ruimte
 • Werk met spietjes om 10 millimeter afstand te houden tot de muren en vaste voorwerpen
 • Laat de planken minstens 30 centimeter van elkaar verspringen tijdens het plaatsen
 • Bekijk vooraf deze video:

 • Kurkvloer en vloerverwarming

  Vloerverwarming verbetert de warmte-eigenschappen van kurk. Je kunt dit type vloerbekleding dus zeker leggen in combinatie met vloerverwarming.
  Maar je moet wel rekening houden met enkele aandachtspunten.

  Welke ondergrond?

  Omdat kurk vrij licht en dun is, plaats je de vloer best op een vlakke ondergrond. Zo verklein je het risico op afdrukken en loopsporen. Dit geldt vooral voor vloeren die je ‘vast’ legt (verlijmd).

  Als je kiest voor een kurkvloer met kliksysteem, mag de ondergrond wat minder egaal zijn. Die vloeren worden immers zwevend geplaatst.

  Welke ruimtes?

  Een kurkvloer voelt zich overal in zijn sas – van de inkom en de leefruimte tot de badkamer. Maar er zijn wel wat aandachtspunten. Zo is kurk gevoelig voor zonlicht. In kamers waar het licht gul naar binnen stroomt, kies je best een ander type vloer. Of je behandelt de vloer met een speciale coating, óf je plaatst zonwering. Als er veel zware voorwerpen in de kamer staan, kunnen die afdrukken achterlaten op je kurkvloer. Meestal verdwijnen ze na een poosje vanzelf. Je kunt het risico hierop ook inperken door een stevige en vlakke ondergrond te voorzien.

  Hoe je kurkvloer onderhouden?

  Kurk is antistatisch en trekt dus weinig stof aan. In principe volstaat een wekelijkse stofzuigbeurt. De beschermende laklaag zorgt ervoor dat krassen en vlekken geen kans maken. Gemorst? Opnemen met een vochtige dweil – meer hoef je niet te doen. Gebruik zeker geen gewone schoonmaakmiddelen en blijf ver weg van chemische producten. Daar heeft dit natuurproduct een hekel aan.

  Certificeringen


   MILIEUPRODUCTVERKLARING:

   EPD Environmental Product DImage titleeclaration is een onafhankelijke evaluatie door derden die milieugegevens van producten rapporteert op basis van hun levenscyclusanalyse. Een product met een EPD garandeert aan de consument dat het de milieunormen respecteert.

   TÜV PROFICERT:

   TÜV PROFiCERT is een transnationaal certificaat voor VOC-emissie eImage titlemissie en luchtkwaliteit, dat certificeert dat een product voldoet aan verschillende nationale regelgeving. In oktober 2018 was Amorim Cork Flooring het eerste vloerbedekkingsbedrijf dat de TÜV-certificering op het hoogste niveau behaalde - Premium.

   FRANSE REGELGEImage titleVING INZAKE VOC-EMISSIES:

   Franse certificering die producten classificeert op basis van hun VOC-emissie. Onze producten zijn geclassificeerd op het hoogste niveau (A +)

  BLAUWE ENGEL:

  Blue Angel is een vrijImage titlewillige certificering die voldoet aan strenge milieunormen en bekend staat als referentiegids voor een duurzamere manier van leven. Blue Angel is synoniem voor een product (of dienst) dat voldoet aan strenge criteria voor milieuprestaties, zoals het PVC-vrij zijn.

  GREENGUARD-CERTIFICERING:

  De Greenguard Noord-AmeImage titlerikaanse certificering identificeert producten met een lage chemische uitstoot, waardoor de lucht waarin ze worden gebruikt wordt verbeterd. Onze producten zijn bekroond met de gouden certificering.

  CE:

  CE-markering is een certifImage titleiceringsmerk dat aangeeft dat het voldoet aan de gezondheids-, veiligheids- en milieubeschermingsnormen voor producten die worden verkocht binnen de Europese Economische Ruimte (EER).


  Al onze producten dragen met punten bij aan LEED- en BREEAM-certificeringen - certificeringen voor duurzaam bouwen en projecten - in de volgende categorieën:   Leed:Image title

   Materialen en hulpbronnen

   Milieukwaliteit binnenshuis

  BREEAM:Image title

  Gezondheid

  Materialen

  Kurkvloer kopen? Bij FloorHouse natuurlijk – online of in de winkel

  FloorHouse heeft een groot assortiment kurkvloeren om je vloer in een nieuw kleedje te steken. Met een naturelle uitstraling, een lange levensduur en groot onderhoudsgemak. Snuister online rond in onze collectie, of kom eens over de vloer bij een FloorHouse-winkel in je buurt. Je krijgt er professioneel advies op de koop toe.

  FLOORHOUSE TOPDEALS

  Laden
  Laden
  Veilig online betalen met o.a.
  Levering / pakketverzending naar BE en NL