Welkom bij FloorHouse! U heeft vragen? Klik hier.
Laden
Bezig met toevoegen...
Black Friday Is Coming...

Kurkvloeren met ecologische troeven

Van knallende champagnekurken tot het zachte voetbed van sandalen – met kurk kun je veel kanten uit. Ook voor vloeren is kurk het geknipte materiaal. Zeker als je een ecologische vloer zoekt met nog een heleboel andere voordelen.

Dit natuurproduct bij uitstek vind je bij FloorHouse in een ruim gamma kurktegels voor vloeren. Op deze pagina helpen we jou om de juiste keuze te maken. Er is er vast eentje die jou ligt!
FloorHouse Traprenovatie

Wat is een Kurkvloer?

Een kurkvloer wordt gemaakt van de schors van de kurkeik, een boom die groeit in het Middellandse Zeegebied (vooral in Portugal en Spanje) en Noord-Afrika. Na de oogst moet de schors rusten, waarna men ze droogt en vermaalt tot korrels. Die worden op hun beurt met harsen tot blokken samengeperst en versneden tot vellen: de basis van onze kurktegels voor vloeren.

Voordelen van een kurkvloer

Een van de belangrijkste troeven van kurk: het is een milieuvriendelijk materiaal. De schors van de kurkeik wordt met de hand geoogst, waarna de nieuwe schors weer aangroeit. Er wordt dus géén roofbouw gepleegd op het milieu. Tot de andere pluspunten behoren de lange levensduur, de hoge isolatiewaarde, de waterbestendigheid en de scherpe prijs.
FloorHouse Traprenovatie


Milieuvriendelijk

We stipten het hierboven al aan: kurk is ecologisch verantwoord. De bomen vormen een natuurlijke dam tegen de oprukkende woestijn, en creëren een uniek ecosysteem dat de biodiversiteit beschermt. Bovendien dragen ze bij tot de duurzame ontwikkeling van de landelijke gebieden waarin ze groeien. Want voor veel mensen brengt de kurkeconomie brood op de plank.
De wouden verminderen ook de CO2-uitstoot. En omdat kurk een volledig recycleerbaar natuurproduct is, gaat er maar weinig van verloren – winst voor de planeet!

Waterbestendig

Kurk is waterdicht en leent zich dus voor toepassingen in heel je huis. Zélfs een vochtige ruimte zoals de badkamer. Let in dat laatste geval wel op dat de drager van de kurkvloer ook waterbestendig is. Vraag daarom zeker advies bij je FloorHouse adviseur.

Isolerend

Een kurkvloer oogt en voelt warm, én houdt de warmte ook goed vast. Naast die thermische isolatie-eigenschappen absorbeert kurk ook het geluid. Perfect voor een muisstille slaapkamer of om lawaai te dempen in de kinder- of speelkamer.

Lange levensduur

Ondanks zijn zachte uitzicht en aanvoelen, is een kurkvloer robuust. Door de speciale celstructuur – een beetje zoals een honingraat – is hij bestand tegen de impact van zware objecten. Eventuele ‘indrukken’ verdwijnen na een tijdje vanzelf.

Scherpe prijs

Zoals bij andere vloeren geldt dat er verschillende prijsklassen zijn naargelang de kwaliteit en de afwerking. Toch zijn kurktegels voor vloeren lief voor je portemonnee, zeker in vergelijking met parket of natuursteen. Bij FloorHouse vind je al kurkvloeren voor minder dan 25 euro.
FloorHouse Traprenovatie

Kurkvloeren met kliksysteem

Kurkvloeren zijn al jaren in opmars. De technologie is fors verbeterd, en er zijn alsmaar meer kleuren en afwerkingen beschikbaar. Doe-het-zelvers zijn fan van kurktegels met een kliksysteem. Die kun je snel en simpel plaatsen. Is je ondergrond geen glad biljartlaken? Geen probleem! Met een geïntegreerde ondervloer mag de ondergrond gerust wat oneffenheden vertonen.

Designs voor elke smaak

Sommige kurkvloeren zetten de natuurlijke kenmerken van het materiaal in de verf. Ze zien er (donker)bruin en wat korrelig uit. Is dat niet jouw ding? Wees gerust, er is een breed gamma van kleuren, designs en afwerkingen beschikbaar. Vooral de houtlook is geliefd – van eik en es tot pijnboom. Benieuwd naar de mogelijkheden? De vloeren zien en voelen? Spring eens binnen in een FloorHouse-winkel bij jou in de buurt.

Je kurkvloer zelf leggen

Onze kurkvloeren hebben een handig kliksysteem zodat doe-het-zelvers er makkelijk mee aan de slag kunnen. Enkele tips voor je erin vliegt:
 • Maak de ondergrond schoon en egaal
 • Laat de planken in de gesloten verpakking minstens twee dagen acclimatiseren
 • Zorg voor een temperatuur van minimaal 18 graden in de ruimte
 • Werk met spietjes om 10 millimeter afstand te houden tot de muren en vaste voorwerpen
 • Laat de planken minstens 30 centimeter van elkaar verspringen tijdens het plaatsen
 • Bekijk vooraf deze video:

 • Kurkvloer en vloerverwarming

  Vloerverwarming verbetert de warmte-eigenschappen van kurk. Je kunt dit type vloerbekleding dus zeker leggen in combinatie met vloerverwarming.
  Maar je moet wel rekening houden met enkele aandachtspunten.

  Welke ondergrond?

  Omdat kurk vrij licht en dun is, plaats je de vloer best op een vlakke ondergrond. Zo verklein je het risico op afdrukken en loopsporen. Dit geldt vooral voor vloeren die je ‘vast’ legt (verlijmd).

  Als je kiest voor een kurkvloer met kliksysteem, mag de ondergrond wat minder egaal zijn. Die vloeren worden immers zwevend geplaatst.

  Welke ruimtes?

  Een kurkvloer voelt zich overal in zijn sas – van de inkom en de leefruimte tot de badkamer. Maar er zijn wel wat aandachtspunten. Zo is kurk gevoelig voor zonlicht. In kamers waar het licht gul naar binnen stroomt, kies je best een ander type vloer. Of je behandelt de vloer met een speciale coating, óf je plaatst zonwering. Als er veel zware voorwerpen in de kamer staan, kunnen die afdrukken achterlaten op je kurkvloer. Meestal verdwijnen ze na een poosje vanzelf. Je kunt het risico hierop ook inperken door een stevige en vlakke ondergrond te voorzien.

  Hoe je kurkvloer onderhouden?

  Kurk is antistatisch en trekt dus weinig stof aan. In principe volstaat een wekelijkse stofzuigbeurt. De beschermende laklaag zorgt ervoor dat krassen en vlekken geen kans maken. Gemorst? Opnemen met een vochtige dweil – meer hoef je niet te doen. Gebruik zeker geen gewone schoonmaakmiddelen en blijf ver weg van chemische producten. Daar heeft dit natuurproduct een hekel aan.

  Kurkvloer kopen? Bij FloorHouse natuurlijk – online of in de winkel

  FloorHouse heeft een groot assortiment kurktegels om je vloer in een nieuw kleedje te steken. Met een naturelle uitstraling, een lange levensduur en groot onderhoudsgemak. Snuister online rond in onze collectie, of kom eens over de vloer bij een FloorHouse-winkel in je buurt. Je krijgt er professioneel advies op de koop toe.

  FLOORHOUSE TOPDEALS

  Laden
  Laden
  Veilig online betalen met o.a.
  Levering / pakketverzending naar BE en NL