Welkom bij FloorHouse! U heeft vragen? Klik hier.
Laden
Bezig met toevoegen...

Welk laminaat is geschikt voor vloerverwarming?

Je hebt vloerverwarming op het oog en vraagt je af of die samengaat met laminaat. Het antwoord is ja: laminaat en vloerverwarming zijn een uitstekend duo. Maar je moet wel rekening houden met een aantal voorwaarden. Welke? Dat leggen we hieronder glashelder uit.

Alle decoren, afwerkingen, kleuren en soorten laminaat vindt u bij FloorHouse.

Laminaat op vloerverwarming: warmtegeleiding

Als je vloerverwarming legt, verwacht je dat die de warmte goed doorlaat. Daartoe heb je een laminaat nodig met een lage warmteweerstand, uitgedrukt met het symbool R. Is de warmteweerstand te hoog? Dan duurt het langer om je vloer op te warmen en geeft hij de warmte onvoldoende af. De vuistregel: R mag niet hoger zijn dan 0,15 m²K/W (EN 4725).

De ondervloer speelt hierbij een belangrijke rol. Er zijn laminaatondervloeren die speciaal gemaakt zijn voor vloerverwarming. Hun R-waarde bedraagt maar 0,04 m²K/W. Resultaat: een betere warmteafgifte.

Ontdek welke ondervloeren in aanmerking komen.

Laminaat en vloerverwarming: voorzichtig met temperatuurschommelingen

Grote temperatuurschommelingen kunnen je vloer vervormen en beschadigen. Daarom raden we je aan om de vloerverwarming stapsgewijs te verhogen of verlagen, met maximaal 5°C per dag.

Let ook op de luchtvochtigheid. ’s Winters wordt die al snel te laag, met krimpen of schade tot gevolg. De ideale relatieve luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en de 60%. Installeer eventueel een luchtbevochtiger om dat streefcijfer te behalen.

Mag laminaat op vloerverwarming

Je kunt zeker laminaat leggen op vloerverwarming. Je moet enkel rekening houden met enkele cruciale factoren. Zo moet je laminaat geschikt zijn voor vloerverwarming. Dit type laminaat is vaak iets dunner zodat de warmte beter geleid wordt. Daarnaast is de geschikte ondervloer voor vloerverwarming van essentieel belang. Kies voor een ondervloer die de warmte goed doorlaat.

Wat ook voor cruciaal belang is, is een correcte installatie. Zorg ervoor dat de laminaatplanken voldoende ruimte hebben om uit te zetten en te krimpen door gebruik te maken van afstandsblokjes bij de muren. Hierdoor voorkom je kromtrekken en beschadiging van de vloer.

Tot slot is het belangrijk om de vloerverwarming geleidelijk op te warmen. Verhoog de temperatuur geleidelijk in de eerste dagen na de installatie om spanning in het laminaat te voorkomen.

Kan je laminaat op vloerverwarming leggen zonder ondervloer?

Het wordt over het algemeen niet aanbevolen om laminaat direct op vloerverwarming te leggen zonder een geschikte ondervloer. Een ondervloer dient meerdere doelen, waaronder geluidsisolatie, vochtbescherming en het opvangen van oneffenheden in de ondergrond. Bovendien helpt een goede ondervloer de warmte gelijkmatig te verdelen en te voorkomen dat het laminaat overmatig uitzet of krimpt door temperatuurschommelingen.

Welke laminaat mag bij vloerverwarming?

Als je graag vloerverwarming en laminaat combineert, kies je best voor een dunner profiel zodat de warmte beter geleid wordt. De ideale dikte is 7 tot 10 millimeter. Ook raden we aan om te gaan voor laminaat dat speciaal ontworpen is voor vloerverwarming. FloorHouse heeft een groot assortiment laminaatvloeren geschikt voor vloerverwarming.

Een extra eigenschap van de laminaatvloer om mee rekening te houden, is een laag uitzettingscoëfficiënt. Dit betekent dat het laminaat minder geneigd is om uit te zetten en te krimpen bij temperatuurschommelingen, wat kromtrekken en kieren kan voorkomen.

Installatie van laminaat voor vloerverwarming: adviezen

  • Zorg ervoor dat de vloerverwarming correct wordt geplaatst en respecteer de juiste opstartperiode. Je installateur weet precies hoe dat moet. Ben je van plan om zelf vloerverwarming te monteren? Volg dan zeker de richtlijnen van je installateur.
  • Je vloerverwarming moet minstens twee weken in werking zijn vóór je laminaat installeert.
  • De vloertemperatuur moet gedaald zijn tot onder de 18°C.
  • Laat je laminaat minstens 48 uur acclimatiseren in zijn gesloten verpakking.
  • Zorg bij de plaatsing van je laminaat voor voldoende uitzetting langs de muren, voorzie uitzetvoegen, en werk uitsluitend op een egale en droge ondergrond.
  • Vermijd vloerkleedjes: de warmte zou zich eronder kunnen ophopen.

Andere artikels over Laminaat

FLOORHOUSE TOPDEALS

Laden
Laden
Veilig online betalen met o.a.
Levering / pakketverzending naar BE en NL