Welkom bij FloorHouse! U heeft vragen? Contacteer ons.
Laden
Bezig met toevoegen...

Onderhoud van parketvloer: 5 tips voor een perfect parket!

Parket is een prachtig natuurproduct dat generaties meegaat. Tenminste, als je je parketvloer onderhoudt zoals het hoort. Daartoe moet je hem schoonmaken, beschermen en voeden. Hoe het onderhoud van parket in zijn werk gaat? Dat hangt af van de afwerking van je vloer. Ziehier 5 tips voor een parket in topvorm.

Tip 1: neem de juiste voorzorgen

  • Veeg je parket regelmatig schoon met een zachte borstel of een stofzuiger geschikt voor een krasgevoelige ondergrond. Zo vermijd je dat vuil en zand de beschermende bovenlaag havenen.
  • Breng viltjes aan onder je meubels zodat ze geen krassen maken als je ze verschuift.
  • Vermijd water op je vloer en neem gemorste vloeistoffen onmiddellijk op.
  • Hou de luchtvochtigheid in huis zo stabiel mogelijk om krimpen en uitzetten van je parketvloer tegen te gaan.
  • Ga nooit aan de slag met chemische of bijtende producten. Die doen het onderhoud van je parket teniet.

Tip 2: onderhoud parketvloer natuurlijke olie

Is je vloer afgewerkt met olie? Reinig hem dan regelmatig met een voedende zeep. Die legt er een beschermend laagje op dat je vloer bestand maakt tegen vlekken. Let wel: gebruik niet om het even welke zeep. Je FloorHouse-adviseur vertelt je graag welk product geschikt is voor het onderhoud van je parketvloer met olie. Organiseer een tot twee keer per jaar een onderhoudsbeurt met een intensiefreiniger. Behandel je vloer daarna met een onderhoudsolie.

Tip 3: onderhoud parketvloer hardwax olie

Maak je vloer regelmatig schoon met een reinigende en voedende zeep. Ook hier geldt dat je een speciale zeep moet gebruiken. Die zuivert je vloer zacht, zonder een vieze laag achter te laten. Ook een jaarlijkse beurt met speciale was behoort tot het onderhoud van je parketvloer met hardwax olie. Met de producten van Osmo zit je altijd goed. Ze maken je vloer resistenter, mét behoud van de natuurlijke uitstraling. Na een paar jaar kun je zelfs een extra laag hardwax-olie aanbrengen zonder je vloer eerst op te schuren.

Tip 4: onderhoud parketvloer lak

Een parketvloer afgewerkt met lak of vernis vergt een regelmatig schoonmaakrondje met een speciaal product. Dat mag geen vette film achterlaten noch de laklaag uitdrogen. Laat agressieve detergenten of producten met ammoniak of siliconen links liggen. Twijfels over het juiste middel? Wij gidsen je door het aanbod.Verleng de levensduur van je parketvloer door hem twee tot vier keer per jaar te onderhouden met polish, nadat je hem eerst hebt schoongemaakt. De polish breng je gewoon aan met een zachte doek. Ziezo, het onderhoud van je parketvloer zit erop!

Tip 5: onderhoud parketvloer boenwas

Het onderhoud van een geboende parketvloer vraagt wat meer inspanning. We raden je aan om hem regelmatig te reinigen met een voedend schoonmaakmiddel. Eens per maand geef je je vloer een polierbeurt met een boenmachine, en breng je eventueel wat extra boenwas aan. Tot slot is er de jaarlijkse klus: verwijder eerst de oude onderhoudslagen met een wax remover. En breng daarna een verse laag was aan om je geboende vloer spic en span te maken.

Welk product voor welke afwerking?


wekelijks
trimestriaal
jaarlijks
Vernis / Lak
cleaner
polish
-
traditionele
olie
zeep
-
onderhouds-
olie
hardwax olie
wisch-fix
-
onderhouds-
wax
Boenwas
opboenen
bijboenen
boenwas
vernieuwen


Download je gratis exemplaar van de parketgids.

Vraag vandaag nog uw gratis exemplaar aan: De FloorHouse Parketgids. Met tips en trucs over parket en het zelf plaatsen ervan.

Andere artikels over Parket

FLOORHOUSE TOPDEALS

Laden
Laden
Veilig online betalen met o.a.
Levering / pakketverzending naar BE en NL