Welkom bij FloorHouse! U heeft vragen? Klik hier.
Laden
Bezig met toevoegen...

HOE DIK MOET EEN LAMINAATVLOER ZIJN?

Wil je weten welke dikte laminaat geschikt is? Denk dan goed na over hoe intensief je de vloer gaat gebruiken. In een kamer met veel beloop is de laminaatdikte belangrijker dan in een ruimte waar je weinig tijd doorbrengt. Voor een zolderkamer volstaat een laminaat met een dikte van 6 à 7 millimeter. In je slaapkamer kies je beter voor 7 à 8 millimeter. En in je leefruimtes is de dikte van je laminaat het best 8 tot 10 millimeter. Het dikste laminaat, 10 tot 12 millimeter, is zelfs geschikt voor toepassingen in winkels en kantoren.

Waarom is de laminaatdikte bepalend?

Dun laminaat heeft het zwaar te verduren onder veel beweging. De krachten die op het kliksysteem inwerken, kunnen het op de duur doen begeven. Hoe dikker het laminaat, hoe minder flexibel de vloeren en hoe meer krachten ze aankunnen. De dikste laminaatvloeren weerstaan moeiteloos jarenlang intensief gebruik.

Ook het geluid speelt een rol. Een dunne laminaatvloer geeft meer reflectie- en contactgeluid. In een kamer waar je weinig tijd doorbrengt, stoort dat wellicht niet. Maar in andere ruimtes is dat geklikklak soms vervelend. Met een geluiddempende ondervloer schakel je die geluiden uit.

Steek hier je licht op over de juiste ondervloer voor je laminaat.

Welke dikte van een laminaatvloer

Welke dikte laminaat bij vloerverwarming?

Hoe dik laminaat is, maakt bij vloerverwarming niet zoveel uit. Tussen een laminaatdikte van 7 en 12 millimeter bedraagt het verschil in warmteweerstand veelal maar 0,02m²K/W. Wat wél telt: de warmteweerstand van je laminaatvloer, samen met zijn ondervloer, mag niet hoger liggen dan 0,15m²K/W (EN 4725). De keuze van de ondervloer weegt dus zwaarder door dan de dikte van de laminaatvloer.

TECHNISCHE KENWERKEN LAMINAAT: WAAR ZITTEN DE KWALITEITSVERSCHILLEN?

Laminaatvloeren worden onderverdeeld in verschillende gebruiksklassen, dit geeft de mogelijkheid om de kwaliteit van laminaatvloeren op een eenvoudige manier te vergelijken.
Bij het bepalen van de gebruiksklasse voor een laminaatvloer wordt gekeken naar de slijtwaarden van het oppervlak, indrukweerstand, vlekbestendigheid, het effect van meubelpoten op de vloer en diktezwelling bij onderdompeling in water.

Als een laminaatvloer op één van deze punten niet voldoet, wordt deze niet goedgekeurd voor de desbetreffende klasse.

Er bestaan momenteel drie gebruiksklassen voor thuisgebruik en vier klassen voor projectgebruik.

  • W21: licht thuisgebruik (bv. zolder)
  • W22: gemiddeld thuisgebruik (bv. slaapkamer)
  • W23: zwaar thuisgebruik (bv. woonkamer)
  • W31: licht projectgebruik (bv. kleine kantoren)
  • W32: gemiddeld projectgebruik (bv. boetiek, café)
  • W33: zwaar projectgebruik (bv. open-plan kantoren
  • W34: extreem zwaar projectgebruik (bv. luchthaven

DOWNLOAD NU UW GRATIS EXEMPLAAR: FLOORHOUSE LAMINAATGIDS

Klik op de banner onderaan en vraag vandaag nog uw gratis exemplaar van onze Laminaatgids aan.

Vraag vandaag nog uw gratis exemplaar aan: De FloorHouse Laminaatgids. Met tips en trucs over laminaat en het zelf plaatsen ervan.

Andere artikels over Laminaat

FLOORHOUSE TOPDEALS

Laden
Laden
Veilig online betalen met o.a.
Levering / pakketverzending naar BE en NL