Welkom bij FloorHouse! U heeft vragen? Klik hier.
Laden
Bezig met toevoegen...

Stap voor stap parket leggen

maandag 2 mei 2016
In dit artikel leggen wij u stap voor stap uit hoe u parket zelf kan plaatsen volgens de regels van de kunst! In onze rubriek over parket vindt u heel wat specifieke informatie over het plaatsen van een parketvloer.

STAP 1: HAAL DE JUISTE TOOLS IN HUIS


Om parket te plaatsen als een echte vakman hebt u de juiste tools nodig. Voor het plaatsen van uw parket, heeft u best volgende gereedschappen bij de hand. Deze vindt u in één van onze winkels, of in een doe-het-zelf zaak:
 • Figuurzaag
 • Tafelzaag
 • Spietjes voor de uitzetvoeg
 • Verstekbakje
 • Plaatsingsblok
 • Klokboor (voor radiatorbuizen)
 • Rubberen hamer
 • Lijmkam
 • Driehoekige lijmkam voor parket

LET OP! Gebruik geen tegellijmkam. Voor het aanbrengen van parketlijm gebruikt u een lijmkam met driehoekige vertanding zoals bijvoorbeeld de Devo lijmkam groot alu GS1.

STAP 2: BEREID DE PLAATSINGSRUIMTE GOED VOOR


Ga na welk type ondergrond u hebt. Dit is meestal een chape (= dekvloer). Deze moet voldoen aan vier eisen:

 1. De dekvloer of draagvloer is ZUIVER (geen stof, korrels, vuil …)
 2. De ondergrond is EGAAL. Dit wil zeggen, dat u op een lengte van 2 meter slechts 2mm verschil hebt.
 3. De ondergrond is mechanisch STERK genoeg. Dit wil zeggen dat bijvoorbeeld de chape voldoende hard is.
 4. De ondergrond is DROOG. Er mag geen opstijgend vocht zijn.

TER INFO: Chape van de laatste tien à vijftien jaar is normaal gezien standaard geplaatst met een dampscherm. In dat geval zou u geen last mogen ondervinden van opstijgend vocht. Het spreekt voor zich dat u opstijgend vocht ook kan uitsluiten indien u parket legt op een eerste verdieping of indien de ruimte volledig onderkeldert is. Als aan de eerste drie punten niet voldaan wordt, kan dit verholpen worden door een primer aan te brengen op uw ondergrond (bijvoorbeeld Devo Primer Hydroblock 3 componenten 5l). Een primer geeft een toplaag aan de chape en zal deze verstevigen. Als de ondergrond niet vlak genoeg is, kan u deze egaliseren.

STAP 3: BEPAAL HOE U HET PARKET GAAT PLAATSEN


Parket kan u op twee manieren plaatsen:
 1. VERLIJMD: Parket rechtstreeks verlijmen op de ondergrond, doet u indien uw ondergrond voldoet aan de eisen beschreven in stap twee.TER INFO: We onderscheiden twee soorten parketlijm. 1-componentenlijm en 2-componentenlijm. Als u niet veel ervaring heeft met het plaatsen van parket, adviseren wij één componentenlijm te gebruiken, deze hard niet meteen uit waardoor u steeds kan gebruiken wat u op het moment nodig heeft.

 2. ZWEVEND: Een parket zwevend plaatsen heeft de voorkeur indien de ondergrond niet droog is. Bij zwevende plaatsing van parket plaatst u eerst een dampscherm en vervolgens een indrukbare ondervloer (bv. No-Noise). Het parket wordt dan verlijmd in de groef zelf.

LET OP! Anders dan bij laminaat, geven wij bij zwevende plaatsing van parket de voorkeur aan een ondervloer uit rubber of kurk. Anders zult u een slechte geluidsisolatie hebben, wat zonde is van uw investering!

STAP 4: PLAATSING VAN HET PARKET


Voor het plaatsen van uw parket volgt u de instructies zoals die worden beschreven in het artikel over het plaatsen van een laminaatvloer. Bij het verlijmen op de ondergrond, legt u eerst drie rijen parket uit en tekent u een potloodlijn op de ondergrond. Haal de parket weg en breng lijm aan tot aan de potloodlijn. Hiervoor maakt u gebruik van een lijmkam met driehoekige vertanding. Houdt de lijmkam rechtop en wrijf de lijm uit in een S-patroon.

Image title

Duw vervolgens de planken steeds goed aan in het lijmbed.

Bij een zwevende plaatsing gaan we de lijm (D3-houtlijm, zoals bijvoorbeel Devabond lijm 500g) goed injecteren in de groef en de planken in elkaar schuiven zodat een goede hechting tussen de twee delen gegarandeerd wordt.

Ontdek de hele wereld van parket en houten vloeren bij FloorHouse

Laminaat, parket, kurk en vinyl met de beste prijs-kwaliteitsverhouding. Nu exclusief bij FloorHouse: Primofloor.

Parketten en houten vloeren

Laden
Laden
Veilig online betalen met o.a.
Levering / pakketverzending naar BE en NL